AUTOPLAS 4
RIS3 : ''AMΘP7-0073497''
Το παρόν έργο αφορά στην αναβάθμιση του εργοστασίου προς την κατεύθυνση της Βιομηχανίας 4.0 και στην ενίσχυση της ασφάλειας της μονάδας και των εργαζομένων της εταιρείας ELVIPLAS Α.Ε.Β.Ε. στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής με γνώμονα τη μείωση των αστοχιών και τη βελτιστοποίηση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, οδηγώντας σε αύξηση της παραγωγής, μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας και των απαιτούμενων πρώτων υλών, και παράλληλα, σε βελτιστοποίηση του συστήματος ασφαλείας.
AutoPlas 4
Τα τελευταία χρόνια, η ορθή περιβαλλοντική διαχείριση των πλαστικών και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της παραγωγής τους αποτελούν σοβαρή πρόκληση για τις βιομηχανίες πλαστικών τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς . Στην κατεύθυνση αυτή , πολλές βιομηχανίες αξιοποιούν τη χρήση τεχνολογίας αισθητήρων αιχμής για την ανίχνευση αστοχιών που οδηγούν σε ελαττωματικές παρτίδες και απώλεια υλικού με αποτέλεσμα τη μείωση των απορριπτόμενων προϊόντων και την αποδοτική χρήση πρώτων υλών και ενέργειας. Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν η ανάλυση κύκλου ζωής στη γραμμή παραγωγής αγροτικών και βιομηχανικών πλαστικών φιλμ με χρήση αυτοματοποιημένων συστημάτων σε βιομηχανικούς εκβολείς. Επιπλέον, μελετήθηκε η σύγκριση με τη συμβατική γραμμή παραγωγής, πριν την εγκατάσταση των αυτοματοποιημένων συστημάτων. Η ανάλυση κύκλου ζωής πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα πρότυπα ISO14040 & 14044, χρησιμοποιώντας το λογισμικό GaBi και τη μεθοδολογία ReCiPe2016 (H) με 18 μεσαία σημεία και 3 τελικά σημεία. Για τον σκοπό αυτό, για τον καθορισμό του στόχου της μελέτης, τέθηκαν τα όρια crandle-to-gate και η λειτουργική μονάδα ορίστηκε ως 1kg πολυαιθυλενίου. Τα αποτελέσματα της μελέτης των συστημάτων που εξετάστηκαν έδειξαν ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ήταν μικρότερες έπειτα από την εγκατάσταση αυτοματοποιημένων συστημάτων στη γραμμή παραγωγής.
Αποτελέσματα
1. Η εγκατάσταση και χρήση αισθητήρων αιχμής στη διεργασία εκβολής είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των ελαττωματικών προϊόντων λόγω αποκλίσεων του πάχους από 1-5%.
2 . H εγκατάσταση αυτοματοποιημένων συστημάτων στην διεργασία εκβολής της μονάδας παραγωγής πλαστικών, που είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας της μονάδας, οδήγησε σε μείωση της επίπτωσης της κλιματικής αλλαγής από 10,5 έως 14,1%.
3. Η χρήση τεχνολογιών υπό το πρίσματης Βιομηχανίας 4.0 οδήγησε σε εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών και επακόλουθη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της διαδικασίας παραγωγής πλαστικών φιλμ .
Διάχυση του έργου